Wat is het allermooiste kasteel van Nederland?
Stem jij ook op ? Kasteel Aldenghoor in Haelen voor het mooiste kasteel van Nederland?
Laten we samen deze historische plek in ons mooie Leudal op de kaart zetten! ?
Nederland telt nog ongeveer 550 kastelen en meer dan 50 daarvan kun je bezoeken. Wat vind jij het allermooiste kasteel van Nederland? Doe mee en stem!
Kijk op de website van de ANWB om te stemmen.

In samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed hebben we 50 kastelen geselecteerd. Deze selectie voldoet aan alle criteria. Dat het er 50 zijn geworden heeft vooral te maken met toegankelijkheid. De kastelen moeten ‘makkelijk’ toegankelijk zijn voor dagjesmensen.

Kastelen die voldoen aan onderstaande criteria zijn geselecteerd:

  • middeleeuwse oorsprong
  • (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren
  • rijksmonument
  • (regelmatig) geopend voor bezoek (niet alleen de tuinen).

De stemming bepaalt welke kastelen eindigen in de Top 5 die in maart bekend wordt gemaakt. Een deskundige jury bestaande uit Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Robert Quarles van Ufford (Nederlandse Kastelenstichting) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit) kiest hieruit het kasteel dat zich het Allermooiste kasteel van Nederland mag noemen.

De winnaar wordt maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag) bekend gemaakt op de Dag van het Kasteel.

Alle 50 kastelen van de longlist worden opgenomen in een nieuw boek van de ANWB: De allermooiste kastelen van Nederland.

Scroll naar boven