Prachtige natuur

Natuurgebieden in Leudal

Tuin van Limburg

Leudal kent veel ongerepte en uitgestrekte natuur. Meest in het oog springende is het natuurgebied Het Leudal in Haelen (900ha), een populair wandelgebied met zijn unieke beekdalen, landduinen en bosvennen. Door het gebied stromen de Leubeek en de Zeilsterbeek.  Ook herbergt dit bosrijke gebied vele soorten vogels, waaronder het zeldzame ijsvogeltje. Door het gebied lopen diverse mooie wandelroutes.

Ook een bezoek meer dan waard is het Landgoed Exaten in Baexem, het kleinschalige natuurreservaat Heioord in Neeritter aan de Belgische grens en natuurgebied Keversbroek in Kelpen-Oler. In de omgeving van Neer heeft u een mooi uitzicht over de Maas en hier is ook de Neerbeek met zijn vistrappen. Verder heb je meerdere natuurgebieden in de omgeving van Neer, zoals de Brookberg en het gebied Ophovense Zandberg.

In bezoekerscentrum Leudal vindt u veel informatie over natuur en erfgoed van Leudal. Ook worden vanaf dit centrum diverse excursies en activiteiten georganiseerd. Tevens is hier ook een  streekmuseum te bezoeken.

16
2015_Leudal_Buggenum-001

Natuurgebied Het Leudal

Het huidige landschap in het Leudal kent een lange ontstaansgeschiedenis. De nog zichtbare sporen gaan terug tot ver in de laatste ijstijd. Tijdens gigantische zandstormen zijn metershoge zandduinen ontstaan. Samen met diep uitgeslepen, ravijnachtige beekdalen, biedt het gebied daardoor relatief grote hoogteverschillen. Dit maakt het Leudal een aantrekkelijk en verrassend stuk natuur.

Na de laatste ijstijd, die circa 10.000 jaar geleden eindigde, vestigde de mens zich blijvend in deze streken. Vele sporen uit het verleden tonen de aanwezigheid van elkaar opvolgende culturen aan. Van rendierjagers tot Romeinen en Bronstijd tot Middeleeuwen. Een veelvoud van bodemschatten, zoals vuurstenen voorwerpen, in brons gegoten strijdbijlen, vaatwerk of grof geglazuurde drinkbekers, zijn stille getuigen van hun aanwezigheid.

Scroll naar boven