Bezienswaardigheden

Molens en kastelen in Leudal

Een schat aan molens!

Molens hadden vanaf de Middeleeuwen tot ver in de 19e eeuw een belangrijke functie, vrijwel ieder dorp had wel een graanmolen voor het brood. De centrale functie die een molen had in de gemeenschap bracht met zich mee dat mensen zich daar ontmoetten bij de molen.

Leudal staat bekend om zijn vele water- en windmolens, de meeste molens in Limburg. Leudal kent er maar liefst 12, vijf wind- en zeven watermolens. Elf zijn er nog in werking en voor het publiek toegankelijk. U kunt terecht voor een bezoekje in onder meer de Auroramolen in Baexem, Friedessemolen in Neer, Grathemermolen en de Leumolen in Haelen.

Ook meer dan het bezoekje waard is de De Uffelse Molen, een zogenaamde banmolen. Dit betekende dat de “heer” die eigenaar was van een dergelijke molen de bewoners verplichtte om hun graan te laten malen door zijn molen. De molen is geheel maalvaardig maar wordt niet aangedreven door waterkracht maar met een dieselmotor.

Zoek je al lang iets dat je ooit bent kwijtgeraakt, vraag dan even aan Sint Antonius in zijn kapelletje bij de molen in Heythuysen om mee te helpen zoeken.

_DSC8872
2015_Leudal_Neer_FriedesseMolen-007

Macht en pracht van kastelen

Maar dat is nog niet alles, in Leudal kunt u zich ook laten onderdompelen in de wereld van weleer in onze prachtige kastelen die deze regio rijk is. Kastelen brengen ons naar lang vervlogen tijden. De tijden van ridders, jonkvrouwen, hofdames en lakeien. Maak kennis met de verhalen, de legendes en de voormalige bewoners van deze burcht- en praalkastelen.

Meest in het oog springende kastelen zijn die van Aldenghoor in Haelen, Kasteel Horn en Kasteel Buggenum in Grathem. Maar neem ook kennis van de verdwenen kastelen in Leudal, zoals dat van Ensenbroeck in Kelpen-Oler.

Scroll naar boven