Het Gebiedsfonds Buggenumse Veld heeft diverse mooie projecten opgezet, waarvan de eerste resultaten nu zichtbaar worden. Zo ook op het evenemententerrein ‘De Klink’ in Buggenum. Het project, dat zich richtte op het herstellen van de natuurlijke omgeving en het creëren van beweegruimte, is een groot succes gebleken dankzij de samenwerking tussen lokale verenigingen en betrokken inwoners.

Projectleider Marie-José Baur legt uit hoe het project tot stand kwam: “In 2021 hebben we een inspiratieboek rond laten gaan door het dorp. Mensen konden opschrijven wat ze belangrijk vonden voor de leefbaarheid van Buggenum. Daar kwam uit naar voren dat natuur, wandelen en beweegruimte heel erg belangrijk gevonden werd.” Ze vervolgt: “Daarna hebben we de lokale verenigingen gevraagd waar we rekening mee moesten houden, zodat zij daar nog steeds evenementen kunnen organiseren. Deze wensen hebben we gecombineerd en op basis daarvan een projectvoorstel geschreven.”

Betrokken
Inmiddels zijn de gerealiseerde speeltoestellen, het basketbalveld en het voetbalveldje regelmatig in gebruik. Samen met de inwoners en kinderen uit Buggenum zijn ook verschillende fruitbomen en (fruit)hagen aangeplant. Door Bouw & Groen uit Haelen zijn verschillende speeltoestellen, een insectenhotel, fietsbeugels, rasters en poorten geplaatst. Theunissen Grondwerken uit Horn heeft het grondwerk uitgevoerd en onder andere de verharding aangebracht. Daarnaast is een groot deel van het terrein ingezaaid met een bloemen-/kruidenmengsel.

De betrokkenheid van de lokale gemeenschap bij het project was groot. Talloze inwoners, van jong tot oud, hebben zich ingezet tijdens de realisatiefase. Baur merkt het enthousiasme van de inwoners ook: “Iedereen is er blij mee. Alle mensen komen een praatje maken en er hebben ook veel mensen meegewerkt. Zo hebben we bijvoorbeeld twee plantdagen gehad en ook nu moet er weer geschoffeld worden en dingen onderhouden. Jong en oud hebben meegeholpen. Dus het is echt iets van en voor de gemeenschap.”

Officiële afronding
Ter gelegenheid van dit bijzondere herinrichtingsproject vond op 13 juli 2023 de officiële afronding plaats. Iedereen die meegeholpen heeft aan het project werd bedankt en door wethouder Michel Graef is aan de inwoners een boomcadeau-cheque overhandigt. Wethouder Graef: “Het gebiedsfonds begint nu echt resultaten te tonen. Dit project laat als geen ander de energie, de saamhorigheid en betrokkenheid van de gemeenschap in Buggenum zien, dit succes dient dan ook als een inspirerend voorbeeld voor nieuwe projecten. Zo wordt het Maasdal steeds meer een uithangbord voor onze gemeente.”

Scroll naar boven