Sinds het voorjaar is de 16-dorpenroute Leudal geintroduceerd door ons platform. Daarbij kun je Leudal ontdekken met stempels.
De 16-dorpenroute Leudal kun je per fiets, per auto of anderszins verkennen. Stel zelf je route samen via de Routeplanner in Noord- en Midden-Limburg (hartvanlimburg.nl)

Op een 16-tal adressen in de gemeente bevinden zich stempelkastjes. Deze zijn herkenbaar aan hun groene kleur met de opvallende ‘Liefde voor Leudal’ sticker. De meeste stempelposten zijn overdag toegankelijk, zo niet hangt het kastje buiten aan de muur. In het kastje bevindt zich een stempel met een stempelkussen. Met deze stempel zet je op de stempelkaart in desbetreffende vakje met het nummer van de locatie waar je op dat moment bent, de speciale stempel.

Tegen inlevering van een volle stempelkaart maken de deelnemers elke maand kans op een prachtig Leudalpakket.

In de maand juli is de volle stempelkaart van de heer Pieter Verlaan uit Heythuysen uitverkozen als winnaar.

Namens Promotie Platform ontvingen zij uit handen van de heer Martin Schreurs, bestuurslid van ons platform, een prachtig Leudal-pakket, beschikbaar gesteld door de heer Fred Saelmans van horecagelegenheid St. Servaas in Nunhem. Wij danken de heer Saelmans voor het beschikbaar stellen van dit Leudal-pakket.

Deelnemers aan de 16-Dorpenroute kunnen een donatie doen voor het Samen Zorgen Huis in Baexem. Zij willen in de tuin van hun tehuis, waar mensen uit Leudal e.o. terecht kunnen voor extra zorg, een vervallen theehuis weer nieuw leven in blazen.

Meer info over de 16-Dorpenroute Leudal, zie elders op de website.

Zie hier ook voor een impressie van de 16-dorpenroute Leudal door de heer Verlaan:

Op de fiets stempels verzamelen in het Leudal.

De folder/kaart met als titel “16 Dorpenroute Leudal” kwam ik ergens tegen. Het gaat om groene kastjes die in onze 16 dorpen hangen of staan, waarin een stempelkussen met stempel. En dan mag je op pad gaan naar al die dorpen en je stempeltjes verzamelen.

Het eerste stempeltje haalde ik op 14 mei in Haler bij de Uffelse Molen. Daar is een restaurant bij wat niet altijd open is. Hebben er met vieren wat gegeten, wandeling gemaakt en na praatje met de beheerder van de molen een stempeltje gezet vanuit het stempelkastje dat buiten hing.
De Uffelse Molen zit goed in mijn geheugen omdat ik daar als beginnend Waterschapper in 1964 heb gewerkt aan de normalisatie van de Uffelse beek. Het stuwrecht van de molen was kort daarvoor al afgekocht.

Het tweede stempeltje is van 18 mei en haalde ik in Grathem bij Café-restaurant Geraats.
Het stempelkastje staat binnen bij de kassa. Niets gedronken of zo, doe ik wel weer een andere keer. Personeel hielp me.

Het derde stempeltje haalde ik op 19 mei bij het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen. Vriendelijk praatje met de balie-man en het kastje hing binnen bij de ingang aan de muur. Het museum is maar beperkt open.

Het vierde stempeltje haalde ik op 19 mei in Nunhem bij Café-restaurant St. Servaas. Het restaurant is beperkt open, niemand gezien, maar stempelkastje hangt in de serre, waarvan de deur open was.

Alweer het vijfde stempeltje op 21 mei in Roggel bij Eetkamer–herberg De Veugelier. Was mij onbekend, was eerder een bakker of zo. Het kastje staat helemaal achterin de berging maar het vriendelijke personeel wees mij de weg. Locatie onthouden.

Het zesde stempeltje is van 26 mei en komt uit Buggenum en het kastje hangt op het erf van het bedrijf in bloemen planten genaamd Huis en Hof. Was er vaak langs gefietst maar nooit eerder binnen geweest. Alles is er eenvoudig en vriendelijk met praatje rond het stempelen.

De zevende stempel is van 27 mei en komt uit het kastje dat buiten hangt bij het bekende Eetcafetaria ’t Raodhoes in Neer. Het is zaterdag, goed weer en midden op de dag, maar het bedrijf is gesloten, niemand gesproken, maar wel zelf stempeltje op mijn kaart gezet.

Stempeltje acht haalde ik op 30 mei in ons naburige Baexem bij De Baronshoeve, een restaurant dat zeer beperkt open is. Niemand gezien, zaak was gesloten, maar het kastje hangt gewoon aan de muur. Dus stempelen maar.

Alweer het negende stempeltje op 3 juni in Horn bij Belaef: Food en nog meer. Was even zoeken, nog nooit geweest maar heel apart met klein voedsel, bloemen planten enz. Kastje stond op de toonbank. Praatje gemaakt en 2 ijsbolletjes voor maar € 2, want het was IJSweek.

Stempel tien komt uit De Heibloem van Friterie en café Heidegoud. Dat was op 9 juni en het bedrijf ziet er goed ui. Op terras wat gedronken en met praatje erbij maakte ik een stempel uit het kastje dat binnen stond.

Voor stempel 11 fietste ik op 11 juni naar de St Jacobuskerk in Hunsel, waar het kastje in het kerkportaal hangt. Mooie aardige dingen gezien, de moeite waard, niemand gezien of gesproken en stempeltje gezet en daar gingen we weer.

Mijn 12e stempel haalde ik op 15 juni op Camping Geelenhof in Kelpen-Oler. Melden bij de receptie en daar staat het kastje op de balie en met hulp en een vriendelijk woord kon ik mijn stempeltje zetten. En ja, ik mocht best over de camping met de fiets en dat heb ik gedaan.

Stempel 13 is ook van 15 juni en haalde ik bij B en B Aan de Itterbeek in Ittervoort. De voordeur stond open en na de roep “volk” kwam een vrouw naar voren. Kastje hangt aan de gevel, stempeltje gezet en na praatje weer verder.

Gelijk door op de fiets naar Neeritter naar ‘t Pastorieke voor stempel 14. Bekend café restaurant met achterom een mooi terras waar wel 20 gasten zaten. Koel biertje 0% voor
€ 2,95. Het kastje stond binnen op een lange tafel, stempel gezet en huiswaarts. Een prima locatie.

Stempel 15 haalde ik op 4 juli in Ell bij Café Restaurant de Prairie. Kwam hier eerder en na wat gedronken te hebben naar binnen waar het kastje dik achter de balie stond. Vrouw zette de stempel voor me en na kort praatje fietsend huiswaarts.

Voor de laatse en 16e stempel ging ik op 7 juli naar Restaurant Porto Maurizio hier in Heythuysen. Bekend bedrijf en kastje staat in de toegangsgang en je stempelt netjes zelf. Niets gedronken en geen contact gehad.

Juli 2023,
Dit zijn de ervaringen van Peter Verlaan.

Scroll naar boven