Dorpsommetje Baexem

Een wandeling met historie.
Deze wandeling van ongeveer 7 kilometer brengt je door en nabij het Midden-Limburgse dorp Baexem. Het oude dorp bewaart veel waardevolle herinneringen aan het rijke verleden, zoals Kasteel Baexem, Huize de Brias, het klooster Mariabosch en de Auroramolen. U komt ook bij de Klockenberg. Dit parkje op de heuvel aan het begin van de Dorpsstraat was de locatie van de voormalige 13e eeuwse Romaanse kerk van Baexem. In november 1944 werd de kerk door de bezetter vernield.

Je loopt over de Tramweg. In vervlogen tijden was de weg onderdeel van de tramlijn Deurne-Roermond. In Limburg werd de lijn geëxploiteerd door De Limburgse Tramweg Maatschappij (LTM). Schertsend werd deze ook wel ‘Leeg Tot Meijel’ genoemd. Steek voorzichtig de drukke verkeersweg over. Al gauw kom je daarna bij Kasteel Baexem. Het kasteel en de binnenplaats zijn niet te bezichtigen, maar neem bij de poort zeker even een kijkje op de binnenplaats.

Verderop ligt De Baronsberg. Hier werden resten gevonden van het verdwenen kasteel De Borg. De resten omvatten grafheuvels, grafvelden en de resten van een Nederzetting.

Horeca-suggestie:

  • de Baronshoeve in Baexem

Route details

Startpunt: Baronshoeve bij knp 13
Aantal km: 7

Volg: 13- 12 – 11 – 87 – 74 – 85 – 86 – 88 – 10 -14 -13

Scroll naar boven