Regionaal ontmoetingscentrum Uffelse Molen Haler

De Uffelse molen heeft een rijke historie, die teruggaat tot vermoedelijk in de 13e of 14e eeuw. De molen is in de loop van de eeuwen regelmatig bron van conflict omdat de banaliteit – verplicht graan laten malen – nogal eens ter discussie staat. Prijs, kwantiteit en kwaliteit van de gedwongen malingen (molenrecht) en de hoogte van het water in de beek (stuwrecht) waren inzet van menig geschil. In hoeverre de moedwillige brand in 1726 het gevolg is van één van deze geschillen is niet duidelijk. In 1742 en in 1879 wordt de molen en het inmiddels aangebouwde woonhuis opnieuw door brand getroffen en gedeeltelijk vernield.

Het gebouwencomplex bestaat uit een molen-, boerderij-, woongedeelte en kapel (sinds 1901). Daarnaast is er een prachtige tiendschuur en een oud bakhuis, later uitgebreid met een varkensstal. Sinds augustus 2008 wordt hard gewerkt aan de restauratie van het complex.

Activiteiten
In en rond de Uffelse Molen vinden regelmatig historische en sociaal – culturele activiteiten plaats op het gebied van muziek, dans, theater. Ook beschikt de Uffelse Molen over professionele horecafaciliteiten. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om in de Uffelse Molen bijvoorbeeld een familiefeest, een expositie, een theatervoorstelling, een minicongres te geven, kijk dan op de website van de molen.

Rustpunt in de omgeving
Met de Uffelse molen als uitgangspunt of als rustpunt zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om van allerlei vormen van stille recreatie te genieten of uitstapjes te maken naar historische plaatsjes in de directe omgeving zoals Thorn, Roermond, Neeritter, Maaseik of grotere plaatsen zoals Eindhoven, Maastricht, Aken, Brussel. De gelagkamer – het ontmoetingsplekje in de molen is normaliter iedere zaterdag en zondag open voor publiek tussen 10.00 en 18.00 uur. Fietsers, wandelaars, ruiters en andere passanten zijn van harte welkom in de sfeervolle tiendschuur – de voormalige graanschuur – voor een hapje en een drankje.

Contact details

Regionaal ontmoetingscentrum Uffelse Molen
Uffelse straat 5
6012 RM  Haler-Uffelsen

E: uffelsemolen@johnklerkx.nl
T. 06-20629069

Voor openingstijden kijk op de website

Scroll naar boven