Grensoverschrijdende fietsroute Groot Buggenum

Geniet van het prachtige Leudal met de grensoverschrijdende fietsroute Groot Buggenum. In het dorp Grathem is een bijzonder kasteel gelegen. Kasteel Groot Buggenum, ook wel Oud-Buggenum heeft witgeschilderde muren en het uiterlijk van een neogotisch jachtslot. Rondom het kasteel bevindt zich een sprookjesachtige tuin met verschillende tuinkamers en fonteinen. De tuin wordt afgescheiden met stenen muren.

De fietsroute leidt je verder langs de bekende Maasplassen. Verder kom je door het witte stadje Thorn en door Kessenich in België met de verdwenen stad Vijverbroek.

Groot-Buggenum
Vlak voor het dorp Grathem ligt kasteel Groot Buggenum. In 1419 werd het kaseel voor het eerst vermeld. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel dusdanig beschadigd dat het de jaren erna ernstig in verval raakte. In 1971 werd het gekocht door een Duitse professor die het kasteel restaureerde. Daarna is het kasteel geschonken aan de provincie Limburg.

De Maasplassen
Rond knooppunt 34 liggen de Maasplassen. Dit is het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. De plassen zijn ontstaan door de winning van grind. Het gebied meet 3000 hectare.

Het witte stadje & de verdwenen stad
In Thorn zie je in het centrum de witte huisjes. Deze unieke witte huizen hebben al menig schilder geïnspireerd. In het centrum heb je de Sint-Micaëlkerk of Stiftskerk. Deze stamt grotendeels uit de veertiende eeuw en behoorde tot de Benedictijner rijksabdij. Je fietst Thorn uit en gaat op weg naar Kessenich. Volgens de legende lag er ooit tussen Thorn en Kessenich een stad met de naam Vijver. Deze zou verzonken zijn als straf van God. De stad is verdwenen en op die plek ligt nu moeras het Vijverbroek.

Route details

Lengte: 40 km.
Startplaats: Eetcafé de Prairie (Ell, knp 28) en op de parkeerplaatsen tussen knooppunt 21 en 53 (Thorn).

Volg knp: 28-31-71-32-50-34-33-53-21-20-25-26-93-29-28

Scroll naar top