Katholiek erfgoed in de gemeente Leudal
Tot in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was Limburg een diepgelovige, katholieke provincie. Ook in de huidige gemeente Leudal was bijna iedereen Rooms-Katholiek. Van de wieg tot het graf werd het leven door het katholieke geloof begeleid. Het is dus geen wonder dat in de gemeente Leudal vele monumenten van vroomheid zijn te vinden. Het meest in het oog springen natuurlijk de talrijke kruisen en kapellen. Leudal telt binnen haar grenzen ongeveer 120 weg- en veldkruisen en circa 60 kapellen en kapelletjes. Een aantal kun je ontdekken met deze fietskaart.
Daarnaast heeft ieder dorp in Leudal een eigen kerkgebouw, met in die kerken uiteraard veel religieuze kunst; waaronder enkele pareltjes. Bovendien staan er her en der in de openbare ruimte Heilig Hartbeelden. Maar denk ook aan de katholieke tradities en gebruiken zoals de Sacramentsprocessies, die in vele dorpen nog steeds jaarlijks worden gehouden. Of het carnaval, in deze streek ‘vastelaovend’ genoemd, dat tegenwoordig nauwelijks nog een opmaat is voor de katholieke vastentijd.
Ook vele schutterijen koesteren hun traditionele band met het katholieke geloof. Het zijn allemaal materiële en immateriële uitingen van een katholieke cultuur, die vooral in de periode 1860-1960 een hoogtepunt bereikte en als Het Rijke Roomse Leven de geschiedenis is ingegaan. In onze tijd staat deze Roomse erfenis door de verdergaande ontkerkelijking en afname van de maatschappelijke invloed van het geloof onder enorme druk en heeft heembescherming nodig. Onbekend maakt onbemind en daarom kun je met deze fietskaart met maar liefst 3 fietsroutes kennismaken met het katholieke erfgoed van Leudal.
Drie Roomse fietsroutes
In het kader van het Rijke Roomse Leven in Leudal, zijn drie fietsroutes ontwikkeld met onderweg interessante bezienswaardigheden, de z.g. Roomse Afstappers. De drie fietsroutes volgen in hoofdzaak de knooppunten van de Knooppuntenkaart Noord- en Midden-Limburg. Maar let op, soms is een route tussen de knooppunten ingevoegd om een logische verbinding tussen de verschillende religieuze bezienswaardigheden te maken. Volg dan de wegbeschrijving (met straatnamen) zoals deze bij de desbetreffende route staat aangegeven. De meeste objecten liggen pal naast de route, maar voor een aantal dien je even af te wijken. Dit staat ook duidelijk vermeld. Keer dan terug en pik de route weer op.
Route Leudal Zuid
Hier treft de meeste zuidelijke route aan die je vanuit het prachtige dorp Neeritter voert via Haler met de bekende Uffelse Molen naar Kelpen-Oler en via Grathem naar Hunsel en Ittervoort. In de laatste twee kerkdorpen kun je de mooie beeldenkunst van de de Meester van Elslo bewonderen.
Roomse Afstappers
Op de bijbehorende fietskaart is per route een top 3 van Roomse Afstappers met bezienswaardigheden aangegeven. Een omschrijving van alle bezienswaardigheden van de drie routes kun je bekijken via deze link.