Dorpsommetje Neeritter

Grensoverschrijdend wandelen. 
Richting knooppunt 55 vanaf het Krekelsbergplein gaat de tocht door kleine bospercelen en langs landerijen. Na een half uurtje stappen steken we de grens over een gaan even op bezoek bij onze mede Limburgers van Molenbeersel. Terugkerend in Nederland wandelt u door het vredige buurtschap Heioord, een gebied met een rijke flora en fauna.

We steken de Uffelse Beek (of Abeek) over en gaan richting Uffelse Molen. De, op het grondgebied van Haler gelegen, molen stamt uit de dertiende of veertiende eeuw. In 1726 werd de molen door brand verwoest. De Uffelse Molen was een zogenaamde banmolen. Dit betekende dat de “heer” die eigenaar was van een dergelijke molen de bewoners verplichtte om hun graan te laten malen door zijn molen. De molen is geheel maalvaardig maar wordt niet aangedreven door waterkracht maar met een dieselmotor.

Zoek je al lang iets dat je ooit bent kwijtgeraakt, vraag dan even aan Sint Antonius, in zijn kapelletje bij de molen, om mee te helpen zoeken. Via de Sniekstraat en over een mooie houtwal gaan we terug naar het dorp. De, wat vreemd aan de rand van het dorp gelegen, Sint Lambertuskerk, een juweel, ligt weliswaar niet helemaal op de route maar is een bezoek meer dan waard.

Horeca-suggestie:

  • Pastoerieke (Driessensstraat 24)
  • Forellenvijver Heioord (Rutjensstraat 6)
  • Uffelse Molen (Uffelsestraat 5)

Route details

Startpunt: Krekelsbergplein (t.o. Bosstraat 5)
Aantal km: 6.5 km

Volg: knp 55-44-45-47-46-40-35-34-33-50-54

Scroll naar boven