Dorpsommetje Neer

De verborgen pareltjes.
Tijdens dit Ommetje maakt u kennis met een paar verborgen toeristische pareltjes, zoals de St. Martinuskerk, het voormalige Raadhuis, een voormalig Wehrmachts-huisje en de oude Friedesse watermolen. In de omgeving van het dorp kunt u onder meer genieten van de prachtige vergezichten over de Maas in Hanssum en van de Neerbeek met zijn vistrappen.
Het startpunt bij het voormalige Raadhuis van Neer, staat tegen de helling van de St. Martinuskerk. De St.Martinuskerk is altijd van belang geweest. Vanwege de markante en dominante plaats die de kerk inneemt op het maasterras heeft de kerk een bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp Neer. Het voormalige raadhuis werd oorspronkelijk in 1818 gebouwd als school.

Ook komt u tussen knp 36 en 29 langs de Friedesse Molen, gelegen op een pittoresk plekje aan de Neerbeek. De watermolen stamt uit 1717. Dit jaartal wordt aangegeven door de ankers op het bijbehorende huis ernaast. De naam van de molen is afkomstig van Godefridus Tobben, die molenaar was in de tijd dat de molen gestalte kreeg.

Bij knp 69 en een lus bij knp 68 komt u bij een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog, het Wehrmachtshuisje. Dit werd in het begin van de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitsers om met schijnwerpers in het luchtruim geallieerde vliegtuigen te ontdekken en neer te halen. Hierbij bevond zich tevens het afweergeschut van de Duitsers.

Horeca-suggestie:

  • Eetcafe ’t Raodhoes (Kerkplein 2)
  • Aetwinkel Friedesse Molen (Friedessemolen 1)

Route details

Startpunt: startpunt knp 6 Achter de Kerk
Aantal km: 6,4

Volg 6-5-25-26-27-2-3-67-11-6-64-69-66-60-61-36-29-40-41-7-2-4-6

Scroll naar boven